top of page

Softball vanaf nul?


Een Zapp sport aflevering en 4 wedstrijden verder zijn we alweer bij maandag! Een kleine update over de college World Series, donderdag beginnen ze. Er zijn nog 8 teams over die nu in een double elimination systeem spelen om de finale serie van best of 3.

Dit is alweer blog nummer 40, de blog waar ik de 24.000 woorden voorbij ga!

Deze blog wil ik het hebben over beeball en het leren softball (en honkbal). Clinics gevend op scholen leer ik steeds meer over hoe lastig het spel is, maar ook hoe leuk. Eerder heb ik wel eens gezegd dat ik niet helemaal snapte waarom softball op de middelbare school zoveel gedaan wordt terwijl het spel toch vrij ingewikkeld is. Echter moet ik zeggen dat ik inmiddels een groot element heb gevonden. Softball is de sport waar je individueel veel invloed kan hebben, maar je kunt nooit in je eentje spelen en/of winnen. Je kan nog zo goed gooien, als niemand een bal vangt, kom je nergens. Je kan dus niet zoals bij voetbal gewoon een speler negeren als je deze niet goed genoeg vindt. Mooi, want zo kan iedereen wat leren en ontdek je misschien wel iets wat iemand toch kan!

Hierop aansluitend is natuurlijk de variant beeball heel leuk, het spel simpel gemaakt zodat ook de allerjongste al kunnen beginnen. Misschien een idee voor de gymlessen op de basisschool?

Afgelopen week waren we met een aantal olympia meiden in Groningen voor clinics waar we uiteindelijk softball speelde met uittikken en vangballen. Het begon wat verward, een beetje chaos, lopers kregen door dat ze door konden rennen als er geen bal in de buurt was, wat nu? Ineens stond er toch een veldspeler bij het eerste honk waar de rest naar toe kon gooien en later bij het tweede honk en toen ineens ook bij 3 en was er iemand die thuis in de gaten hield. Zonder het ‘echte’ softball uit te leggen was daar ineens een tactiek die verdacht veel op softball leek.

Deze stukjes samen nemend blijkt softball dus best te doen en zelfs zelf te ontdekken. De essentie is natuurlijk zoals bij alle andere invasieve teamsporten, zorgen dat de tegenstander niet kan scoren en zelf zoveel mogelijk scoren. Dit snapt iedereen en vanaf daar komen er vanzelf plannen over hoe de lopers zo ver mogelijk van thuis te houden of waar de bal te slaan zodat de lopers veilig verder kunnen. Een sleutel punt dat zou kunnen leiden tot simpele versies van het spel waarbij de jeugd makkelijk instapt en je meegroeit naar boven met beeball als super leuke start!

Een korte blog vandaag, eind van de week volgt er meer. Tot dan,

Eva

bottom of page