top of page

Een studie erbij, hoe pak je dat aan?


Zo, een late blog deze week, we waren nog even aan het softballen tegen Terrasvogels en voor de scriptie deadline ben ik fanatiek mee bezig geweest om de laatste dingen toe te voegen. Volgens mij zijn de middelbare school examens ook net begonnen en komen er tentamen weken aan voor het hoger onderwijs. Een goed moment om het eens over studie en softball te hebben.

Even nog terugkomend op college in Florida, de leraren daar weten wie de atleten zijn en alles wordt gepland rondom trainingen en wedstrijden. Een druk softball schema is het zeker met 3x liften en 5x veld training door de week, maar dat verder alles snel en makkelijk geregeld is scheelt een hoop!

Op de universiteit hier heb ik een topsportstatus, waardoor ik in nood wel wat kan schuiven in toets data, maar ideaal is het niet met vakken die in een vaste maand gegeven worden en een seizoensopbouw die elk jaar in dezelfde periodes drukte geeft.

Hoe doe ik dat? Ik ben redelijk goed in plannen en heb met de overtrainingen ook m’n lichaam beter leren kennen en daar baseer in de nieuwe planningen dan op. Nu deed ik altijd nog het full time programma, maar ik heb nu het afstudeer onderzoek voor het afronden van de bachelor opgeschoven naar september. Naast dat ik een goed onderzoek wil opzetten is het afbouwen van de study load in juni een bewuste keuze met de mogelijkheid tot wat extra voorbereidingen op de softball zomer.

Het is dus best te doen: studie en sport. Genoeg slapen, goed eten en een steady planning zorgen voor voldoende energie. Zoals ik wel eens gezegd heb kom ik niet altijd toe aan genoeg uren slaap, een middag dutje kan dan wonderen doen, maar ook af en toe door de week wat extra uitslapen zorgt bij mij voor productieve dagen. Het afwijkende slapen leidt ook tot afwijkende studie tijden. Ik studeer vaak van 10 tot 15 uur, 5 uurtjes waarin ik dan heel veel doe.

Een passende studie qua vakken, niveau, leersysteem en locatie. Overigens kwam ik daar ook pas achter toen ik in Eindhoven ging studeren en het allemaal niet te doen was. Trial and error kan het met studeren zeker zijn, iedereen is anders en ook elke studie is anders, de juiste match kan zeker in je voordeel werken qua tijd en moeite die je voor je gevoel in de studie stopt.

Dan wat ik nog even wil noemen. Naast studeren en softballen mocht ik deze week Renske helpen met haar timing aan slag voor een aflevering van Zappsport. Vrijdag zijn we de ochtend en middag bezig geweest met de opnames. Prachtig weer en een opname crew die dacht dat het honkbalveld het softbalveld was zorgden voor een geslaagde dag.

Ik hou jullie op de hoogte over de tijd van de uitzending!

Ik wacht de feedback van mijn scriptie af en wens iedereen succes met de examens en tentamens. Gewoon even plannen welke uren je slim moet doen!

Eva


bottom of page