top of page

Slappen, slappe hap?


Speaking of Amerikaanse college finales: zometeen om 20.00uur Nederlandse tijd speelt Chipola the State tournament finale van Florida, met natuurlijk ook Ilona Andringa in het team. Online te zien via de FCSAA.

Dan deze week wil ik het hebben over een specialisme in het slaan waar ik nu een aantal jaar mee bezig ben: het slappen.

Kijkend naar de samenstelling van de huidige line-ups zijn er heel wat meer lefties te vinden dan toen ik in de hoofdklasse kwam. Er zijn een aantal slagvrouwen van kant geswitcht (waaronder ikzelf) en je ziet de verandering doorkomen vanuit de jeugd. Het spel evolueert en deze stijl van slaan past in het snellere tactische spel.

Even kort, wat is slappen? Als linkshandige slagvrouw heb je de mogelijkheid tot ‘lopend’ slaan omdat je momentum verder richting het eerste honk gaat en je zo een soort running start creëert. Hoe dan? Staand in de batters box stap je met je rechterbeen richting je linkerbeen waarna je met je linkerbeen richting de korte stop stapt, schuin over het rechterbeen heen. Het moment dat je linkervoet de grond raakt is het optimale moment om de bal te raken. Het is dan eigenlijk raken en gelijk door afzetten voor de sprint naar 1.

Waarom zou je dit doen? De belangrijkste reden is het druk zetten op de verdediging door je snelheid. Maar ook als je niet high speed over de honken gaat kan het een handige tool zijn. Doordat je beweegt richting bal is het plaatsen van de bal naar een kant van het veld gemakkelijker. Je kunt je knuppel in een hoek zetten zoals bij het bunten en je beweegt door een lang deel van de zone richting de pitcher.

Dit is gelijk waarom slappen zo effectief kan zijn. Met een beetje extra power kan de bal tussen het binnen en buitenveld landen of gewoon richting hek bij de juiste timing. Hier komt een belangrijk punt en eigenlijk de sleutel tot slappen: ruimte creëren. Je hebt dus wel degelijk wat power nodig om in elke situatie uit de voeten te kunnen.

Eigenlijk natuurlijk het geheim van het hele spel, onvoorspelbaar zijn. Voorspelbaar is voor te trainen en kan een team zich op voorbereiden.

Het slappen is dus een gouden wapen, waar timing en inzicht eigenlijk het belangrijkst zijn. Het is dus nog niet zo makkelijk als het lijkt en switchen van kant kost tijd, zeker het deel van de power wordt vaak vergeten.

Ik vind het in elk geval leuk om te zien hoe het spel steeds blijft veranderen en hoe slappen daar nu een van de elementen is. Zou honkbal ooit om gaan? Het korte slappen is misschien wel gemaakt voor de snelheid van het softball met de kortere honkafstand, maar het plaatsen van de bal lijkt me toch best handig!

April is vandaag voorbij, de april doet wat het wil heeft zichzelf overtroffen, maar ik ben blij dat we eruit zijn. Kom maar met de zon en het echte softball weer, op naar een mooie maand mei.

Eva

bottom of page