top of page

College Finales


De conferences in Amerika zijn al een tijdje bezig en over een maand zijn ze begonnen aan de toernooien richting de World Series, tijd voor een blog over de ‘scholen competitie’ aan de andere kant van de plas.

Hoe werkt dat nou? Vanwege de grootte van het land en het aantal teams werken ze van heel breed met eliminaties naar de uiteindelijke de winnaar van de College World Series. Waarom de College WORLD Series? Tja, Amerika ziet zichzelf blijkbaar als de wereld…

Over het geheel heb je in Amerika bij de NCAA (dit is de grootste organisatie) 3 divisies waar scholen onder zijn verdeeld. Deze verdeling gaat op basis van het aantal scholarships, aantal sporten, aantal studenten en zo zijn er nog wat eisen/voorwaarden waar scholen aan moeten voldoen. Divisie 1 heeft alleen al 295 softball teams.

Om het een beetje overzichtelijk te houden ga ik verder met de D1, dit is waar de absolute nummer 1 van Amerika uit gaat komen. Van 295 teams in verschillende regios kwalificeren een aantal zich voor een bepaalde seed. Hoe hoger de seed hoe voordeliger het speelschema. Via enkele eliminatie volgt hier een winnaar van elke competitie.

De hoogste teams uit de competities gaan door naar de Regionals, hier zijn nog 64 teams in de race. Deze toernooien zijn dit jaar van 20-22 mei. Via dubbele eliminatie (2x verliezen lig je eruit) blijven hier dan nog 16 teams over.

Deze 16 teams spelen de Super Regionals in best of 3 series van 26-28 mei. Waarna er nog 8 teams over zijn die dan naar Oklahoma City (daar speelt het Nederlands team deze zomer ook de World Cup) afreizen om daar de College World Series te spelen. Via opnieuw dubbele eliminatie volgt er in de finale met een best 3 championship series een winnaar uit.

De afgelopen twee jaar hebben de Florida Gators gewonnen en op dit moment staan ze weer no.1 geranked. Michigan, Oklahoma en Alabama zijn de andere teams in de top 4.

Zoals je ziet is de no.1 positie in de ranking nog heel ver van de no.1 in juni. De College World Series starten 2 juni.

Een leuke tip, heel veel van de wedstrijden van het ‘finale seizoen’ zijn online te kijken via de NCAA en ook terug te kijken met een abonnement van 1 maand. Dus zelfs de nacht wedstrijden kan je gewoon ‘s middags kijken.

Ik kijk er al naar uit! Kijken jullie mee?

Eva

bottom of page