top of page

Het buitenveld buiten beeld?!


Alsof de weergoden mijn blog konden lezen. Dit weekend was het weer beduidend minder met regen en een koude stevige wind. April doet wat het wil was het toch? Hopelijk wil het wat meer zon de komende weken.

Met het 2016 seizoen nu officieel gestart ga ik het eens hebben over de andere positie waar ik vaak te vinden ben: outfield. Een totaal andere positie, behalve dat het midveld nog in lijn ligt met de pitcher en je ook daar twee buren hebt is er eigenlijk niets hetzelfde.

Ruimte, rondrennen, pakken wat je pakken kan, lang niets en dan ineens alles en een bal langs je kost je honken. Eigenlijk zijn dat wel ook precies de punten die het zo leuk maken. Volle sprint en dan de bal in de loop pakken op een belangrijk moment voelt zo lekker.

Dat is natuurlijk geen toeval! Een van de gekste dingen van het softball blijf ik toch vinden dat het outfield al snel wordt gezien als iets wat je ook wel even kan doen of waar we iemand gewoon even neerzetten. Ik zal zeker niet ontkennen dat een solid infield meer impact heeft op het niveau dan het outfield, maar een aantal extra meters ballen vangen of een goede aangooi uit het hek kunnen zeker het verschil maken.

Hier komt gelijk het dubbele van het outfield, er komen weinig ballen, maar als ze komen zijn ze wel belangrijk. Als je ze laat vallen kost het je zeker 1 honk maar vaak meer.

Nog een opmerkelijk iets vind ik vaak de wisseling van links, mid en rechtsveld. Een goede eerste honk is niet een even goede derde honk en zo is er ook een verschil tussen het links en het rechtsveld. Rechtsveld heeft een extra ‘shot’ op het eerste honk, maar ook de hoeken zijn anders en zo ook de spins op de bal en de aangooien naar verdere honken.

Er is trouwens wel een grote overeenkomst tussen alle posities, hoe vaker je er staat hoe beter je wordt. In het outfield geldt ook gewoon hoe meer ballen je ziet hoe beter je inschatting wordt. Hier is ook de overeenkomst met het pitchen, hoe meer ballen je gooit hoe beter je spots worden.

Een klein betoog voor het outfield! Een beetje ondergewaardeerd, maar heerlijk om te spelen. Liever pitchen of outfield? Het is voor mij om het even, als ik maar mag slaan en rennen!

Eva


bottom of page