top of page

Weer of geen weer?


Wat een weer! Ondanks de mindere voorspellingen was het voor de tweede week op rij een prachtig weekend en ook vandaag schijnt de zon weer volop. Hoe meer zon, hoe meer zin om te softballen.

Een mooie gelegenheid om het eens te hebben over softball in allerlei omstandigheden. Het is natuurlijk een zomersport, maar dat valt nog wel eens tegen, zeker in een land als Nederland, maar ook in Amerika heb ik het een en ander meegemaakt. Tegen het klimaat kunnen we niet op.

Eerst maar eens kou: bij onder de 10 graden slaan zit er geen garantie meer op knuppels, maar met Chipola hebben we wedstrijden onder het vriespunt gespeeld met zelfs wat sneeuw. Wat doe je dan? Hoewel je het nooit echt warm krijgt probeer je je lichaam natuurlijk alsnog zo warm mogelijk te maken. Handwarmers in de achterzakken en heen en weer springend in het veld. We droegen 2 paar sokken en droegen de truien als onder shirts, soepel bewegen was even een lagere prioriteit.

Naast kou hebben we in Nederland natuurlijk ook veel regen, natte ballen en een glad outfield zorgen dan voor de uitdagingen. Echter kan een nat pak ook heel koud zijn. Ik moet zeggen dat softball met natte ballen wel echt een stuk minder leuk is. Het tempo gaat uit het spel doordat er steeds een nieuwe bal moet komen en ook de aangooien worden onzeker, niet echt een leuke factor in het spel.

Dan hebben we natuurlijk ook de andere kant van de extremen, hitte! Afgelopen jaar met Olympia bij Tex Town Tigers speelden we met temperaturen boven de 37 graden. Ik moest zelf de wedstrijd verlaten omdat ik niet meer afkoelde en duizelig werd. Ook voor deze omstandigheden zijn er weer handigheden. Natte handdoekjes in de nek, uit de zon zolang als het kan en een pet of visor kan hier buiten het zicht verbeteren in de zon ook het gezicht in de schaduw houden.

Als laatste hebben we nog de wind. Een factor die vaak bij kou het extra koud lijkt te maken en als het dan warm is, is de wind ineens verdwenen. De temperatuur is natuurlijk al genoemd, maar de wind zorgt zelf voor nog een extra element. Hoge ballen kunnen ineens rare dingen gaan doen. Je denkt dat je er bent en blijft toch maar rennen of je denkt het nooit te halen en ineens hangt er een bal boven je. Vlaggen en grassprietjes zijn handige tools om de wind in te schatten, maar een paar ballen in de warming up geven ook vaak een idee.

Wat een variaties! Gooien, vangen, slaan, honklopen en dat in allerlei omstandigheden. Een interessant spel. Het blijft natuurlijk in essentie hetzelfde, het team dat het beste weet om te gaan met de omstandigheden wint, of het nu de tegenstander is of de wind, we staan allemaal op hetzelfde veld.

Nog 5 dagen en dan beginnen de topsport softball competities, volgens mij hebben we allemaal een leerzame voorbereiding gehad en gaan we een spannende competitie tegemoet. Ik heb er natuurlijk zin in, jullie ook? Zaterdag om 14.00 uur openen we het Olympia 2016 seizoen op ons eigen veld in Haarlem tegen Tex Town Tigers.

Eva

bottom of page