top of page

Conditie..?

Pasen! Dat betekent dat het inmiddels 4 maanden geleden is dat ik geopereerd ben. Nog nooit heb ik zoveel fysio behandelingen gehad en nog nooit ben ik zo lang geblesseerd geweest. Ik ben nu een heel eind en zie het nog altijd als een uitdaging om terug te trainen. Maar wedstrijden kijkend dit weekend wil ik toch wel graag beginnen…

Typte ik nou net wedstrijden kijkend? Ja! Ik heb de zon gezien en ook de eerste kleurtjes op de wangen al langs zien komen.

Naar aanleiding van mijn tentamens van afgelopen week ga ik het vandaag eens hebben over training en dan met name conditie. Wat is softball conditie? Er werd mij vaak genoeg gezegd dat pitchers veel moeten lopen, hardlopen. Ja, zo dacht men er vroeger over, maar de wetenschap en andere sporten zijn nu een stuk verder en het wordt tijd dat softball daar in meegaat.

De softball wedstrijd en actietijden. De tijd van honk tot honk is zo’n 3 seconden, een in-the-park homerun is zo’n 12 seconden en de tijd tussen pitches maximaal 20 seconden. Ja natuurlijk duren wedstrijden vaak 1,5 uur en langer, dat zou kunnen duiden op duursport, maar als we dan die actietijden bekijken zit dat toch anders in elkaar. De rusttijd is eigenlijk altijd langer dan de actie tijd. Dit is ook nodig, slaan en gooien zijn explosieve bewegingen en ook sprinten kost in korte tijd relatief veel energie.

Explosieve kracht, oftewel veel power. Hoe train je dat? Kracht training! Een van de elementen die naar mijn mening nog niet geïntegreerd is in het softball. Natuurlijk gaat het om een specifieke opbouw, specifieke oefeningen en een bepaald aantal herhalingen in bepaalde fases. Daar ga ik het nu niet over hebben.

Wat interessant is is dat blijkt dat duurtraining een negatief effect heeft op krachttraining. Wat ook logisch is als je bedenkt dat spiervezels óf snelkracht genereren óf duurkracht, beide trainen zorgt ervoor dat de type 2 vezels (dit zijn de snelle) toch niet volledig benut worden. Veel en snel kracht leveren met dan relatief veel rust. Hé, dat is net wat ik zei hierboven, bij het beschrijven van softball.

Nu zou ik niet zeggen dat hardlopen überhaupt niet nuttig is voor softball. 20-30 minuten kunnen joggen is toch wel een basis conditie die nodig is. Maar als je ook snelle en explosieve kracht optimaal wilt gebruiken is langer dan dat een tegenstrijdige training. Overigens kan een training natuurlijk zeker wel langer duren als 20-30 minuten, de rust tussen de oefeningen is echter relatief lang en laag intensief en de acties zijn relatief kort en hoog intensief.

Stof tot nadenken denk ik zo! En ohja, echt breed worden we niet van die krachttraining hoor, daar hebben we te weinig testosteron voor. Bovendien nog een leuk detail: als softbalster heb je al heel veel bovenhandse prikkels door het gooien, dus boven je schouder is het verstandig om niet echt extra te trainen.

Volgende week de eerste blog van april, op maandag, want zondag zijn we met Olympia in Enschede voor het Mastenbroek toernooi.

Fijne pasen nog!

Eva

bottom of page