top of page

Teams in teams


De battery en het team. Eigenlijk natuurlijk een beetje twee teams binnen het verdedigende team. Als het ene team het goed doet heeft het andere team weinig te doen, doen ze het beide goed dan loopt het spel soepel. Doet de tegenstander dit zelfde dan heb je low score wedstrijden.

Als eerste een de battery uitgelicht: de pitcher en de catcher. Ik moet zeggen dat ik nog niet zo heel lang snap wat er nu zo speciaal aan was. Ik dacht altijd een pitcher gooit toch gewoon zoals ze gooit en dan vangt de catcher dat wel of niet. Dat klopt natuurlijk in zekere zin, maar om het even fancy te zeggen, de pitcher en catcher kunnen elkaar naar het ‘volgende level’ brengen.

De eerste keer dat ik dit meemaakte (me er bewust van was), was bij Chipola. Tijdens de eerste trainingen kon geen van de catcher mijn curve vangen omdat ik links ben. Ze gaf aan een linkshandige pitcher te hebben gehad in High School en zo werd ze mijn catcher. Het tweede jaar speelde ze outfield maar ging gelijk terug naar het catchen zodra ik er weer was en ook tijdens wedstrijden als ik ging gooien kwam zij er weer achter zitten.

Wat is dan die speciale band? Het is toch lastig om uit te leggen en misschien hoor het wel een mysterie te zijn. Als pitcher en catcher voel je het, je weet dat het er is. Het gaat van alle details zien die niemand anders ziet tot precies weten hoeveel een warm up moet zijn. Er was daar geen pitching coach en ze wist niet veel van pitchen, maar ze zag alles wat anders was als normaal waardoor we er altijd uit kwamen.

Buiten het fysieke deel weet je ook van elkaar wat er nodig is, je houdt elkaar uit je eigen hoofd. Af en toe goed boos op elkaar en daarna weer lachend verder.

Zo is het natuurlijk in het geheel bij een team ook. Vaak zijn de banden met de speelsters het dichtst bij je in het veld of in de batting order het sterkst, maar het komt ook vaak voor dat het juist iemand is waar je op een training op je positie veel mee werkt.

Nu ik dit zo schrijf merk ik pas hoe vaag het eigenlijk is… ik hoop dat er pitchers en catchers zijn die het herkennen, of teamspeelsters , of misschien wel coaches. Dit soort elementen maken een team beter dan de individuen bij elkaar, dit soort elementen maken winnen extra mooi en zorgen voor de verhalen van later.

De battery en team chemistry, soms is het er en soms niet… een van de geheimen van de sport? Het is niet zoals op de foto 1+1 = 2. Ik ben in elk geval zeer dankbaar dat ik het al heb mogen mee maken en nu weer. Ik denk een mooie gedachte aan het begin van het buiten seizoen van 2016. De zon is er al, nu nog een paar graden erbij en dan gaan we weer genieten van softball met de niet zo zachte bal.

Eva

bottom of page