top of page

Pitching (trainer?)


Een dag later zoals aangekondigd de blog van deze week. Gisterenavond zijn we met Olympia 1 en 2 terug gekomen van een weekend toernooi in Hamburg. Een heel gezellig weekend, leerzaam en onze titel geprolongeerd dus een goede start van het wedstrijd seizoen. Nog een maand tot Mastenbroek, we’re getting closer!

Ik zou de blog schrijven over pitching. Hoe kom ik nu ineens op dat onderwerp? Natuurlijk hoort het bij mij, maar de directe aanleiding kwam vrijdag avond bij het geven van twee clinics aan een aantal pitchers van Hamburg. Een groep met hele jonge meiden en een groep met dames die net zijn begonnen.

Opvallend aan de clinic was hoeveel ik daar leerde. Ik legde de oefeningen uit, gaf de pitchers aanwijzingen en probeerde ze verder op weg te helpen. Echter als ik vroeg of ze vragen hadden, dan waren die er niet en als ik aan het juichen was als de bal hoog de lucht in ging keken ze me raar aan. De avond deed me beseffen dat we in Nederland een tekort aan pitchers hebben en pitcher coaches, maar dat wij eigenlijk al een heel eind op weg zijn.

Naast dat dit me opviel was het opvallend dat er niemand aanwezig was om mee te luisteren, dat zou ik toch graag doen als er een pitcher wat kwam vertellen en uitleggen. Dit is eigenlijk waarom ik de blog over pitchen wilde schrijven. Pitchen is niet alleen maar oneindig veel ballen gooien. Ja, het is veel gooien en herhalen, maar de juiste tools en tricks brengen je een stuk sneller een stuk verder.

Op dit moment ben ik bezig met het schrijven van m’n scriptie over softball en pitching en sinds ik vorig jaar ben gaan gooien met een sprong ben ik meer gaan nadenken over waarom, hoe dan, en wat werkt. Langzaam begin ik meer details te zien en wordt m’n enthousiasme groter. Waar ik altijd dacht geen goede coach/trainer te zijn omdat ik te veel van mezelf uitging, begin ik nu te zien dat van jezelf uitgaan een hele goede basis is om het trainer zijn te trainen.

Hoe bedoel ik dat dan weer? Een pitcher is altijd haar zelf, een pitcher ontwikkelt door zichzelf en wordt goed door toewijding, maar een coach/trainer kan wel een verschil maken. Zo heb ik onderweg allerlei verschillende stijlen van trainen meegekregen, elke trainer heeft nieuwe oefeningen, nieuwe manieren van uitleggen en een andere kijk op wedstrijden gooien. Nog steeds heb ik momenten dat ik ineens iets doorheb en denk ohjaaaa dat zei die en die toen ook al, maar toen ik begreep ik dat niet zo. ‘Van jezelf uitgaan is een hele goede basis om het trainer zijn te trainen’, dat is dus je eigen weg terugkijken en al die tools weer proberen door te geven. En natuurlijk je weg blijven volgen want bijna elke week pik ik ergens weer wat op in een gesprek of voel ik iets in een oefening.

Genoeg over pitchers, volgende week over catchers, ohnee daar weet ik dan weer niet veel van… maar de battery is wel een interessant onderwerp. Op naar maart!

Eva

bottom of page