top of page

Actieve rust


Deze week de blog voor de training. Waar ik vorige week voldaan en moe op de bank lag na de ochtendtraining, ga ik straks nog even de week afsluiten met een avond training.

Ik had het natuurlijk over rust, ik geloof dat ik daarmee een vloek over mezelf heb uitgeroepen want ik ben de hele week een beetje moe, zwak en verkouden geweest en ik heb heel erg veel geslapen. Achja, hoort er ook bij!

Nu wil ik verder gaan in waar ik de afgelopen twee weken ook over geschreven heb. Fit zijn buiten het softball gedeelte om. Na voeding en rust ga ik vandaag iets vertellen over actief herstellen, want alleen maar slapen en eten zal uiteindelijk wel voor herstel zorgen, maar als sporter wil ik zo snel mogelijk weer optimaal kunnen presteren of trainen waardoor het handig is om je herstel te stimuleren.

Herstel stimuleren? Hoe dan? Voor mij begint het eigenlijk zodra training of wedstrijd afgelopen is. Uitlopen en stretchen zijn hierbij algemeen bekende cooling down. Nu moet ik zeggen dat uitlopen niet altijd even lekker is. Als er een bespreking is geweest zit je al weer een tijd stil. Stretchen daarentegen werkt voor mij zeer goed en dit is ook iets wat ik veel doe, niet alleen op het veld, ook thuis. Vooral mijn benen kan ik zo behoorlijk lang fit houden en sneller laten herstellen van inspanning.

Wat doe ik dan thuis of buiten het veld? (soms ook nog op het veld eigenlijk). Ik hou van de foamroll en heb daarnaast ook een stick en een zachte softball. Afhankelijk van hoeveel spierpijn of stijfheid er zit kies ik wat ik ga doen. Een bal duwt wat dieper waardoor het gevoeliger is, maar kan ook specifieker bij een plek komen. Voor mijn rug gebruik ik vaak de foamroll (dit is dat ding wat nu ineens helemaal trendy is door alle fitness hypes). Je gaat erop liggen en rolt jezelf heen en weer. Goed ademhalen en ontspannen zorgt zelfs voor het terug duwen van m’n rugwervels. De stick ik vooral handig voor onderweg en om zittend m’n benen los te kunnen maken als het nat en koud is op de grond.

Naast deze ‘oefeningen’ vind ik het ook heerlijk om 20minuten in een heet bad te zitten en dan onder de ijskoude douche te gaan. Tijdens toernooien etc. neem ik vaak wisseldouches van 10 seconden heel warm en dan 10 seconden heel koud. Ik heb eigenlijk geen idee of dit bewezen is te werken, maar ik voel me altijd heerlijk als ik eronder uit kom. Wel echt als ik eronder uit kom, want die koude seconden wennen echt nooit!

Dan als laatste buiten het uitlopen is het vaak lekker om een soort recovery cardio te doen. Even een stukje joggen, roeien of fietsen op een rustig tempo of gewoon een stuk wandelen de dag na de wedstrijd zorgt voor een fitlichaam voor de nieuwe week. Je kunt nu eenmaal niet 7 dagen per week heel zwaar trainen, echter is actieve rust effectiever als volledige rust. Je wilt toch je bloedsomloop blijven stimuleren om alle afval stoffen af te voeren.

Er zijn natuurlijk meer dingen die je kunt doen, maar dit zijn de meest praktische en toepasbare zonder echt de benodigde tools aan te schaffen. Een douche, een hardlooprondje en een bal helpen je al een eind op weg.

Ik ga nog even rollen op die foam roll, tot volgende week!

Eva


bottom of page