top of page

What's in it?


Ik heb geslagen!!! Yeahhhhh! Iets meer als twee maanden en bijna 10 weken na de operatie mocht ik weer. Wel even spannend, na een paar swings op lage snelheid durfde ik voluit te slaan en dat viel me heel erg mee. Het voelde stabiel en zelfs op gegooide ballen ging het (swings maken, het resultaat zullen we het nog maar even niet over hebben). Nu even de reactie afwachten morgen natuurlijk, ik gok op een hoop nieuwe spierpijn, maar defenitely moving forward fast!

Dan verder met de blog. Deze week heb ik opvallend veel mensen gesproken over voeding en dat leek me een goed onderwerp voor deze week.

Bij het Nederlands Team en bij Olympia hebben we geen dieet o.i.d. dus ik kan niet spreken over een algemeen voedingspatroon, maar ik kan jullie wel een beetje meenemen in hoe ik voor een gezond lijf zorg en voor optimale trainingen en herstel.

Even simpel gezegd is mijn uitgangspunt tactisch eten over de dag ten opzichte van trainingen en in het seizoen natuurlijk wedstrijden. Het is ook vaak even passen met colleges en andere afspraken, maar met wat voorbereiding kom je een eind!

Softball is natuurlijk geen sport waar het gelijk zichtbaar is of je net iets harder slaat of net iets harder loopt. Als de bal gevangen wordt of je gaat alsnog uit zal het niemand opvallen en ook een hit lijkt gewoon een hit. Echter kunnen kracht en fitheid wel degelijk het verschil maken. Sla je de spin uit een bal? Kan je sneller draaien? Harder afzetten? Harder gooien? Het kan allemaal toch best een verschil maken.

Waarom begin ik nu ineens toch over fitness trainingen? Omdat eten hier een belangrijke factor is. Goed eten zorgt voor een gezonder lichaam, wat automatisch voor minder ziek zijn zorgt en dus meer trainingen. Echter zorgt het ook voor een beter spierherstel en voldoende energie voor een activiteit.

Wat eet ik nou? Eigenlijk is het koolhydraten voor de trainingen en eiwitten na de trainingen. Echter na een ochtendtraining eet ik natuurlijk niet alleen maar eiwitten de rest van de dag.

De koolhydraten voor de training zijn voor mij vaak brood, pasta of rijst en eigenlijk altijd de volkoren versie. Koolhydraten zijn natuurlijk ook allerlei snacks, maar teveel snelle suikers zorgen voor een energie piek terwijl je juist 2-3uur lang lekker wilt trainen.

Tijdens trainingen die langer duren eet ik vaak een banaan. Jezelf helemaal leeg trainen zorgt er niet alleen voor dat je aan het einde minder energie hebt, maar zorgt ook voor meer afbraak dan je zou willen. Een banaan zorgt ervoor dat je energieniveau niet te laag wordt en je nog goed door kunt.

De sleutel na trainingen voor mij zijn losse eiwitten met een beetje koolhydraten zodat de eiwitten goed opgenomen worden. Ik kies hier voor eiwitpoeder omdat deze eiwitten sneller opgenomen worden. Echter moet ik hier wel letten op een geteste poeder met topsport keurmerk, anders loop je mogelijk tegen dopingregels op! Iets eten en met name eiwitten zorgen voor een sneller herstel van je spieren.

Een blog is natuurlijk te kort om alles in details uit te leggen, maar ik denk dat jullie zo wel een beeld hebben. Vooral lekker veel zelf koken en bakken zorgt al snel voor goede voedingsstoffen. De afbeelding van deze week is een foto van de cakejes die ik soms meeneem voor na een training. Een ei, wat eiwitpoeder en een zakje vanillesuiker voor nog geen 10min in een niet-voorverwarmde oven op 200graden. Handig, snel, goed en lekker. Creatief zijn helpt vaak!

Het lijkt wel zo’n fit girl blog ineens, maar we vergeten vaak dat topsport softball meer is als alleen softball.

Eva


Comments


bottom of page