top of page

Vorm


Vandaag toch een beetje in de feestsferen, maar natuurlijk wel gekoppeld aan softball en een beetje aan mijn schouder. Een blog die goed bij mijn situatie nu past. Ik wil het graag hebben over vorm en dan in twee vormen. Eerst de symmetrie, of vooral de niet symmetrie van softball en als tweede de vorm van ons lichaam.

Eerst dus de symmetrie/asymmetrie van het softballen. Met het trainen van mijn schouder en het zoveel mogelijk actief houden van alle andere delen van mijn lichaam besef ik me pas echt goed hoe asymmetrisch softball is. Gooien met de ene kant, vangen met de andere. Slaan met de ene arm trekkend, de andere duwend. Linksom rondrennen leunend op het ene been, het andere been meetrekkend eromheen. Gooien met het ene been voor en het andere erachteraan. Het lichaam van een softballster vraagt al heel wat aspecten en daarmee is deze asymmetrie nog een extra factor in trainingen.

De asymmetrie komt overigens al wel in trainingen terug, vooral het slaan met 1 van beide armen is een vaak gebruikte oefening. Maar ik vind het bijvoorbeeld best gek dat er heel weinig wordt getraind op bochten lopen. Nu ben ik fan van honklopen, maar het is opvallend hoeveel meiden snel zijn op een recht stuk, maar dat allemaal kwijt zijn als ze meters te ver in de rondte lopen. En nu kom ik bij een zeer aparte vraag. Als je ‘normaal’ bent gooi je met een hand en ben je aan slag ook die hand handig. Een rechtshandige slagvrouw heeft echter de linkerarm voor en rechts achter. De betere arm zit dus achter, is dat wel logisch? Je slaat met je ogen, er zou eigenlijk naar het dominante oog (he alweer asymmetrie) gekeken moeten worden.

Dan nu de andere vorm van vorm. Het in vorm zijn in een sport of in het algemeen fit zijn. Met de kerstdagen kom je weer allerlei quotes en afbeeldingen tegen, opmerkingen over het dikker worden, maar toch lekker willen eten en genieten. We maken onszelf wel een beetje gek! Er zat een hele mooie tussen, die denk ik de spijker op z’n kop slaat: je komt niet aan tussen kerst en oud en nieuw, maar tussen oud en nieuw en kerst. Het gaat natuurlijk niet alleen om het aankomen, spiermassa weegt meer dus als je goed traint zal je afgetraind relatief meer wegen. Maar terugkomend op die quote, lekker mee-eten dus!

Het in vorm zijn of in vorm komen is voor softball een gek fenomeen. Als Dafne niet fit is zal ze minder hard lopen, maar in een spel ligt dat toch anders. Je kunt nog zo fit zijn, als je het spel niet speelt heb je er niets aan. Echter andersom geldt natuurlijk ook en dat is een punt waar ik denk dat we in het softball nog stappen kunnen maken. Als je niet fit bent kun je ook niet het spel optimaal spelen. Hoe sneller, hoe vaker je safe bent, hoe sneller, hoe meer ballen je bereikt, hoe fitter, hoe langer je kan volhouden, hoe langer je concentratie hoog is, hoe sterker, hoe beter je de spin uit een bal slaat of hoe harder je een bal kan gooien. Allemaal factoren die bij close wedstrijden de doorslag geven tussen wel en niet safe, wel en niet scoren en wel of niet winnen.

Dan even de boodschap van deze blog: geniet van de feestdagen, ontspanning en genieten zijn net zo belangrijk als inspanning, maar ik zou je dan toch wel aanmoedigen in het nieuwe jaar weer lekker aan de slag te gaan. Conditie en kracht zorgen voor een beter uithoudingsvermogen en meer explosiviteit, oftewel een betere softballster. Dit is precies hoe ik eigenlijk in het softball sta. Het is geen 100m sprint en je bent met een team, maar hoe sterker iedere factor in het geheel, hoe meer vertrouwen en dat vertrouwen heeft dan weer veel te doen met vorm.

Dat was het alweer voor deze week en daarmee ook voor dit jaar. Het was een goed jaar waarin het moeilijk begon met de overtraining en het nu lastig eindigt met een schouderrevalidatie, maar het was een zeer belangrijk jaar. Ik leerde mijn grenzen vinden (en erover heen te gaan dus) en we wonnen 1x zilver op het EK en verloren 1x goud tijdens de Holland Series. Eigenlijk een perfecte basis om op verder te gaan, alles kan nog beter!

Volgende week ga ik eens vooruit kijken op 2016 in het softball, fijne jaarwisseling allemaal!

Eva


bottom of page