top of page

Kan jij het aan? Helm op en gaan!


Een vroeg verjaardagscadeau kwam deze week al binnen! Over twee weken ben ik pas echt jarig, maar ik mocht het pakketje toch al openen. Ik wist stiekem ook al wat er in zat aangezien het om mijn nieuwe helm ging en ik die zelf wilde uitkiezen vanwege de maat en het model. Op de foto kunnen jullie ‘m zien, mooi cadeau toch?!

Zoals jullie zien draag ik een zogenaamd ‘facemask’ op mijn helm. In het Nederlands ook wel rekje genoemd. In Amerika zijn deze inmiddels verplicht bij de jeugd en ook bij college teams zie je ze steeds meer. Gelukkig! Ik hoor hier nog vaak opmerkingen die me erop zouden moet wijzen dat het voor watjes is. Als eerste is het natuurlijk vreemd dat mensen denken dat het nuttig is om zo’n opmerking te maken, maar als tweede vind ik het vooral heel opvallend dat er niet meer zijn die er eentje dragen. Je hebt maar 1 gebit, 1 gezicht en 1 paar hersenen, ik ben behoorlijk blij dat ik ze heb en wil ze ook graag heel houden. Als we kijken naar de snelheden die bij softball komen kijken duik je niet altijd zomaar even weg.

De snelheid van een fastball kan oplopen tot over de 70 mph oftewel tot over de 110 km/h. Dat dan over een afstand van 13 meter geeft je een reactie tijd van ongeveer 0,025 seconden oftewel 25 milliseconden om weg te duiken. En dat is dan als stilstaande slagvrouw, als slapper stap je ook nog vrolijk tegen die snelheid in. En niet te vergeten als je een beetje goed slaat mag je ook nog eens gaan rennen, precies in de baan van gegooide ballen en nog gevaarlijker: geslagen ballen van 160 km/h. Probeer die maar eens op te vangen met je gezicht. Maar inderdaad zonder rekje denken ze misschien wel dat je wat stoerder bent, ook belangrijk natuurlijk.

Over deze snelheden gesproken, ik wil hier niet de sport beschrijven als levensgevaarlijk. Zoals je in het filmpje op mijn facebook pagina kan zien is het in vergelijking met andere sporten een ultieme uitdaging om dit spel te spelen. We moeten sneller reageren dan tennisspeelsters, we moeten zo’n 55% sneller zijn dan honkballers (aha vandaar dat het altijd zo langzaam lijkt) en bovendien komt de bal ook nog eens van onderaf. Reden genoeg om toch zeker onderdeel te zijn van de Olympische sporten en misschien iets wat nog steeds vaak vergeten wordt: reden genoeg om softball als enige sport ter wereld te noemen waar de vrouwen versie leuker is dan die van de mannen.

Zo dat was weer even een promotie moment. Ik blijf het toch maar zelf doen zolang niet genoeg mensen kunnen genieten van de mooie sport.

Dan nog even afgelopen week. Woensdag zijn we met de pitchers en catchers van de nationale selecties begonnen met de voorbereidingen voor komende zomer en is daarmee gelijk de start gemaakt voor de weg naar 2020 die, na het WK in juli, in augustus als het goed is werkelijkheid wordt! De tweede training is op zondagmiddag, vandaar dat ik toch mijn blog weer ga posten op de maandagen.

Eva

bottom of page