top of page

Gooien, smijten of werpen? Pitchen van top tot teen naar de top

INTRODUCTIE

Eva Voortman - Insideout softball science, april 2020

Fastpitch softball dankt haar naam aan de hoge snelheden (fast) die gehaald worden door het werpen van de pitcher. ‘Wat een arm heeft ze’ en ‘die heeft een gun’, zijn termen die je regelmatig hoort binnen de sport. Termen die duidelijk aangeven dat iemand hard gooit. Echter, deze termen doen lijken alsof een werper gooit met alleen die ‘gun’, oftewel de werparm en dat is nou juist net niet zo, als je echt hard wilt gooien.

 

Wat heb je allemaal nodig om hard te gooien? Nou eigenlijk alles, van de grote teen van de afzetvoet tot de hand in je handschoen, en van de teen van de landingsvoet tot de vingertop van je werphand. Om de bal optimaal te kunnen versnellen moet je de vingers van je werphand zo snel mogelijk laten gaan en dat moet dan dus letterlijk vanuit je grote teen komen. Waarom dat zo is en hoe je van die teen naar je vingers je lichaam kan versnellen ga ik de komende weken uitleggen aan de hand van bevindingen uit wetenschappelijke artikelen in combinatie met mijn ervaring als pitcher(trainer).

 

Het lichaam beweegt voor iedere sport of beweging vanuit dezelfde basis. Vaak wordt softball (en honkbal) gezien als een “(sport)vak apart”. Dat is het in vele opzichten ook, maar wel een vak apart waarbij eigenlijk alle aspecten van het atletisch vermogen samen komen. Je vraagt je lichaam explosiever te zijn dan een 100 meter loper, met de precisie van een darter, waarvoor je dan de remmen van een formule 1 auto nodig hebt en of je dat dan ook zo’n 100 keer achter elkaar wilt doen, zonder minder te worden.

 

Dat vak apart zal ik nader toelichten, want je komt in ‘onze’ sport een heel eind met af en toe een balletje slaan, je arm een paar keer ronddraaien en nog iets wat op een sprint lijkt inzetten voor een wedstrijd. Er is een plek voor iedereen. Echter als je echt alles eruit wilt halen en daarbij fit wilt blijven, dan wordt het toch belangrijk om het vak apart als echte sport te zien. Een sport, gespeeld door atleten, beginnend bij de belangrijkste factor van ‘ons’ spel: de pitcher.

 

De pitcher dus, de atleet. Ik hoor je nu denken, maar ik zie toch best veel niet-atletisch ogende pitchers. Dat klopt. Optimaal gooien betekent niet automatisch dat je een van de beste pitchers ter wereld wordt, en andersom, niet optimaal gooien, betekent ook niet dat het onmogelijk is om de beste ter wereld te worden. In topsport werkt het namelijk zo: een atleet is degene die zijn/haar eigen lichaam optimaal kan gebruiken voor het doel dat hij/zij wilt bereiken. Simpel gezegd staat er nergens in de regels hoe je moet softballen. Er zijn spelregels, oftewel de randvoorwaarden waarbinnen je moet spelen, maar er staat dat degene die het spelletje het beste speelt wint. De taak van de pitcher is om samen met de verdediging het andere team van scoren af te houden, hoe je dat doet, dat is aan jou.

 

Nu begon ik deze introductie met dat ik ging vertellen hoe je de bal hard zou kunnen gooien, wat erop zou kunnen duiden dat er wel degelijk een soort van regels zijn. Dat is dus niet zo, en hard gooien betekent ook niet meteen dat je succes zal hebben. Hard gooien is wel een van de factoren die kan leiden tot succes. Zo zijn naast snelheid ook command en spin belangrijke factoren voor succes. Ik ga dus geen regels geven. Ik ga laten zien wat de voorwaarden zijn om met je lichaam optimaal de bal gericht te kunnen versnellen. Het kan dus zomaar zijn, dat als je 9 van de 10 goed doet, je een stuk harder gooit dan als dat er maar 5 zijn. Echter zou het ook zo kunnen zijn dat iemand met 7 toch de wereldtop haalt, omdat ze op andere vlakken hoger scoren.

 

Volg je het nog? Heb je een vraag? Wie weet beantwoord ik deze in een komend artikel en anders krijg je persoonlijk antwoord. Je kunt mij bereiken via @eva.voortman en info@evavoortman.nl

 

Tot de volgende!

Eva

 

bottom of page