top of page
Sports Team Portrait
Grega Light Painting.JPG

(il)legal pitching

Juni 2021 

 

Afgelopen weekend was het dan zover, de jeugdcompetities softball mochten van start. Zondagavond komt er een bericht binnen van een moeder van een meisje van 12, pitcher. Afgelopen winter heeft ze gewerkt aan het pitchen met een sprong, enthousiast en fanatiek, maar de coach van de tegenstander was komen klagen dat je zo niet mag gooien. De vraag komt of ik iets heb of weet waarmee ze kunnen laten zien dat het wel mag. Een vraag die vaker langskomt, dus bij deze, de regels en mijn eigen statement over (il)legal pitching.

pitchlogo.png
  • Wat zijn de regels?

Sinds 2010 is het in het internationaal softball toegestaan om te pitchen met de zogenaamde ‘jump style’. Met de datum van vandaag in het jaar 2021 is het toch al zo’n 11 jaar toegestaan om (ook bij de dames) met een sprong te gooien. De enige uitzondering is de NCAA competitie in Amerika, daar moet er volgens de regels contact met de grond zijn met de afzetvoet (pivot voet), vanaf de afzet tot het loslaten van de bal. Volgens de WBSC regels (de internationale softball regels die ook in Nederland gehanteerd worden) mag de afzetvoet in contact blijven met de plaat, afzetten en slepen of loskomen van de grond voordat de andere voet de grond raakt. De regel wordt zelfs nog specifieker: de pitcher mag een leap maken vanaf de pitchplaat, landen en met een doorgaande beweging de bal gooien. De leap is een andere naam voor de jump, de term ‘hop’, wordt ook wel gebruikt. 

 

WBSC 2021.

4.3.3 f. The pivot foot must remain in contact with the pitcher’s plate or push off and drag away from the pitcher’s plate or be airborne prior to the stepping (non-pivot) foot touching the ground. The pitcher may leap from the pitcher’s plate, land and with a continuous motion deliver the ball to the batter. The pivot foot may follow through with the pitcher’s continuous action. 

 

NCAA 2021.

10.5.4 Leaping is not allowed. The pitcher may not become airborne on the initial drive from the pitcher’s plate. The pivot foot must slide/drag on the ground. 

10.5.5 The pitcher is not allowed to hop or drag to a replant (crowhop), gain a second starting point and push off her pivot foot. Once having lost contact with the pitcher’s plate, the pivot foot may trail on the ground but may not bear weight again until the pitch is released.

 

  • Wat is de praktijk?

Zoals uit de inleiding al blijkt zijn er nog steeds coaches, trainers, maar ook scheidsrechters die niet op de hoogte zijn van deze regels. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat je met een jump mag gooien tijdens NK’s, EK’s en WK’s. De enige competitie waar het niet mag is college softball. Hoewel, als je daar naar de top pitchers in college kijkt komen ze ook daar los van de grond. Het is simpelweg zo goed als onmogelijk om echt contact te houden met de grond wanneer je volledig afzet en een actieve, atletische pitch wilt afleveren zonder geblesseerd te raken. 

 

  • Hoe ga je hiermee om?

Het meest logische zou zijn als we allemaal zo goed mogelijk op de hoogte zijn van de regels.  Zo kunnen illegal calls op jonge leeftijd uitgelegd worden in trainingen zodat er aangepast kan worden. Het zou mooi zijn als deze post enigszins leidt tot bewustwording van de verschillende pitching stijlen en regels die daarbij horen. Ik zal hieronder de link toevoegen naar het officiële document met de softball regels - ik zou zeggen: lees het, deel het en hou het eventueel gereed op je telefoon of geprint in de tas. Regel 4.3.3 f is de regel waar staat dat je mag springen. 4.3.3 gaat in zijn geheel over de legal pitches. 

 

En dan nog even een comment van mijn kant: mocht er nu iemand illegal pitchen, overleg dit dan eerst even met de persoon die hierover gaat en bedenk welke boodschap je wilt overbrengen (en of je zeker weet dat het illegal is. Het is in ieders belang dat we allemaal legal (leren) gooien, en in niemands belang om iemand het gevoel te geven dat ze iets fout doen. Creëer een kans voor de pitcher om zich aan te passen. 

 

De belangrijkste punten uit de regels de afzet:

  • Je afzetvoet moet in contact blijven met de pitchplaat totdat je afzet - hier mag je dus geen extra stapje zetten of je voet optillen en weer neerzetten

  • Je achterste voet mag achter de plaat staan, binnen de breedte van de plaat. Als die staat mag je niet nog naar achteren stappen - beide voeten hebben dus een vaste positie voor de afzet.

  • Je mag springen, slepen of leapen, onder voorbehoud dat je 1 afzet hebt en 1 stap met je achterste been. 

Bronnen.

NCAA regels (Amerikaans Colllege Softball):     http://www.ncaapublications.com/productdownloads/SR20.pdf

WBSC regels (World Baseball & Softball Confederation):     

https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/static-staging.wbsc.org/assets/cms/documents/e77d989a-a798-e635-f180-a94a6cae20ff.pdf

bottom of page