Gooien, smijten of werpen? Pitchen van top tot teen naar de top
DE PRAKTIJK
Eva Voortman - Insideout softball science, juli 2020
Wat heb je allemaal nodig om hard te gooien? Nou eigenlijk alles, van de grote teen van de afzetvoet tot de hand in je handschoen, en van de teen van de landingsvoet tot de vingertop van je werphand. Om de bal optimaal te kunnen versnellen moet je de vingers van je werphand zo snel mogelijk laten gaan en dat moet dan dus letterlijk vanuit je grote teen komen. Waarom dat zo is en hoe je van die teen naar je vingers je lichaam kan versnellen ga ik de komende weken uitleggen aan de hand van bevindingen uit wetenschappelijke artikelen in combinatie met mijn ervaring als pitcher(trainer). Deze week: De praktijk.
De praktijk, hoe leer je nu een optimale pitch gooien? De wetenschap en theorie was niet allemaal even simpel. In de praktijk is het makkelijker om het niet ingewikkelder te maken dan het is. Dat is dan weer makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik ga een poging doen.
Allereest zou ik je willen vragen om eens achteruit te gaan lopen, op je tenen en op de zijkant van je voeten. Als het goed is ontdek je nu dat het wat lastiger is dan vooruitlopen, met platte voeten en op de onderkant. Echter, als je naar de positieve kant kijkt, dan merk je dat je nog steeds jezelf kan voortbewegen. Als we dit nu elke dag een aantal minuten zouden doen over een langere tijd, dan zouden we er waarschijnlijk ook nog best wel goed in kunnen worden.
Wat leren we nu over het lichaam: het beweegt het meest efficiënt als je het gebruikt waar het voor gemaakt is, en als we iets veel oefenen dan past het zich aan, ondanks dat er een efficiëntere gebruiksvorm is.
Deze principes pas je ook toe als je gaat leren pitchen, je wilt het liefst pitchen zoals je wandelt, echter als je veel oefent op de achteruit, op je tenen of zijkant van je voeten methodes, dan kan je ook daar succesvol mee zijn. Maar, dat zal nooit zo hard gaan als het efficiënte wandelen.
Een stap verder, als je nu van wandelen gaat joggen en door naar sprinten, dan is het noodzakelijk om die snelheden ook te trainen. Snelwandelen is niet hetzelfde als joggen of sprinten.
Ook deze principes pas je toe bij het leren pitchen, je wilt zo hard gooien als je kan gooien. Je gaat niet harder gooien door zachter te gooien, je gaat harder gooien door harder te gooien.
Hoe ziet een training er dan uit? Vooral veel hard gooien. Ik had beloofd om het zo simpel mogelijk te maken, nou simpeler dan dat kan niet. Een kleine toevoeging aan het hard gooien is dat het wel altijd met een gericht doel moet zijn, zo krijg je feedback over of je doel bereikt is of niet en zo niet, waar je een aanpassing zou moeten maken.
Dan een lijstje, een pitching training bestaat uit:
-
Een fysieke warm-up inclusief focus op het verstoren en coördineren van met name de armbeweging. Je warmt op om te gooien, je gaat niet gooien om warm te worden.
-
Een long toss, ontspannen, lang, ontspanning tot spanning en een explosieve finish, de manier om ritme te vinden en harder te gaan gooien.
-
Een gevarieerde training met allerlei attributen die je laten voelen of de beweging optimaal wordt uitgevoerd of niet, soms lichter en soms zwaarder dan tijdens de uiteindelijke pitch
Mogelijk valt het op dat er geen catcher genoemd wordt. Ondanks dat het gooien met een catcher natuurlijk essentieel is voor een wedstrijd en ook zeer prettig als het gaat om hoe ballen eruitzien, is een catcher niet essentieel om beter te worden als pitcher. Een doek/target waar je je focus kan leggen is een goed alternatief, en soms ook een beter alternatief als het gaat om het ontwikkelen van snelheid en de focus op de beweging.
Een mooie toevoeging daarop, is dat het belangrijk is om de spin op de bal te leren lezen. Wanneer je een bal wilt laten bewegen zal je een spin moeten geven aan de bal, wanneer je niet kan zien welke spin dat is mis je de informatie over je pitch die je feedback kan geven op wat er niet klopte in de beweging.
Aan de slag! Pak de artikelen er nog eens bij, wees creatief en ga aan de slag.
Eva